8 dolog, amit eddig nem tudtál a Shalomról
SZEMlélek 2017. március 28.

8 dolog, amit eddig nem tudtál a Shalomról

Tapasztalataim szerint az emberek a közösség nevét hallva azt kérdezik: hogy jönnek ők a katolikusokhoz? A cikkemben erre és más hasonló kérdésre is választ adok és eloszlatom a kételyeidet, amik eddig megfogalmazódhattak benned.

shalom1.jpg

1. Honnan származik és mikor alakult a Katolikus Shalom Közösség?

A katolikus Shalom Közösséget Brazíliában, pontosabban a tengerparton lévő Fortalezában alapították 35 évvel ezelőtt. A még akkor 20-as éveiben járó Moysés - az alapító - ötlete alapján létrehoztak egy kávézót, ahova összegyűlhettek a fiatalok. Ez a hely azért volt különleges, mert a szendvicsek és az italok bibliai nevet kaptak, így, mikor a fiatalok meglátták az étlapot, nem tudták megállni, hogy ne kérdezzenek rá az ételek különleges elnevezésére. Ezzel a beszélgetéssel pedig elindultak egy úton, ami Isten megismeréséhez vezetett. Cseles, nem? Azt hiszem, ilyen helyre én is szívesen járnék.

2. Miért éppen Shalom?

Mikor a feltámadt Jézus megjelent az apostoloknak, akik Jézus halála után félelmükben bezárkóztak egy terembe, az első dolog, amit mondott nekik, az volt: „Béke veletek!”, ami héberül „shalom”. Mivel a közösség karizmájának egyik fontos eleme a teljes és az egész életet átható béke, ez a szó eredeti formájában megmaradt a közösség neveként.

3. Kik alkotják a közösséget?

A közösség az imacsoportba járó tagokból, valamint misszionáriusokból áll, akik több módon élhetik meg a küldetésüket. Az egyik forma az életközösség. Ebben olyan misszionáriusok élnek, akik egész életüket az evangelizációnak szentelik, és élik a szegénység - tisztaság - engedelmesség hármas erényét. Őket a világon bárhova küldhetik misszióba. Ha egy napjukat röviden kellene leírnom, azt mondanám, hogy sokat imádkoznak és olyan programokat szerveznek, amikkel a fiatalokat evangelizálják. A másik ág a szövetség közösség, amiben olyan misszionáriusok élnek, akiknek van civil foglalkozásuk. Ők is hivatottak élni a hármas erényt, mély imaéletet és közösségi életet élnek és oda viszik el az evangéliumot, ahol a mindennapjaikban tevékenykednek (pl. iskola, munkahely). Ők abban a városban maradnak, ahol előtte éltek, hiszen a munkájuk oda köti őket. A közösségbe való belépés után életük nem változik meg olyan nagy mértékben, mint az életközösség tagjaié. A két ág közötti különbség a shalomos keresztben is megmutatkozik: az életközösség keresztjének zsinórja barna, míg a szövetség közösségé fehér.

A közösség misszionáriusai nem szerzetesek, hanem - hivatalos szóval élve - elkötelezett laikusok. Nekik ugyanúgy lehet családjuk, nem kötelező cölibátusban élniük, de elköteleződhetnek ebben az életformában is.

4. Hol találhatóak meg a világon?

A közösség központja az alapítás városában, Fortalezában található, viszont a világ minden területén találhatóak shalomos missziók. Ez nem túlzás. Minden kontinensen ott vannak. Madagaszkártól kezdve, Anglián keresztül Panamáig.

shalom2.jpg

5. Mi a közösség lényege?

A közösség a katolikus egyház karizmatikus oldalát erősíti, ami azt jelenti, hogy központi szerepet tölt be náluk a Szentlélekre való ráhagyatkozás és a Szentlélek által adott karizmák gyakorlása. Mindez például olyan formában jelenik meg, hogy az emberek énekkel, tánccal dicsérik az Urat. Miséken nemcsak a hagyományos egyházi énekeket éneklik, hanem főként az ifjúság szívéhez közel álló, saját érzéseiket és hálájukat még jobban kifejező dalokat is. A karizmatikussághoz hozzátartozik még, hogy a dicsőítéseken nyelvi ima is elhangzik. Ezt az imaformát úgy kell elképzelni, hogy a Lélek az általa indított dallamot - ami valójában ima - szólaltatja meg az emberek által. Nekem ez a rész a kedvencem, egyrészt mert szeretem hallgatni, ahogy az emberek énekelnek, másrészt ez mégis más. Itt mindenki gyönyörűen énekel, még az is, akiről amúgy tudom, hogy nincs jó hangja. Számomra ez nagyon meglepő, és valójában én ennél a résznél érzem azt, hogy Isten tényleg létezik és a Szentlélek jelen van köztünk. Pont azért, mert ha el vagy telve Szentlélekkel, és ha teljesen átadod magad az imának, akkor minden megszépül, mert Isten dicséretére teszed.

A közösség fő szerepe egyébként a fiatalok evangelizálása, az, hogy segítsenek nekik felfedezni Istent olyan módon, ami a hozzájuk közel áll. Ezért evangelizálnak énekkel, tánccal, koncertekkel, közösségi összejövetelekkel és beszélgetéssel.

Lehetséges, hogy még furcsább kép alakult ki benned a shalomosokról, de ne aggódj, a végére kitisztul minden.

6. Kik vannak a közösségben Budapesten?

A budapesti központban összesen most hatan élnek, négy lány és két fiú. Ők mind életközösségi tagok, és közülük ketten cölibátusban élnek. Viszont nem csak brazilok tartoznak a közösség magyarországi missziójához. A budapesti szövetség közösségben már hatan vannak, de nemsokára új tagokkal bővül, ahogyan az életközösség is, ugyanis áprilisban egy lány lép be az életközösségbe, és négy fiatal pedig a szövetség közösségbe.

7. Milyen tevékenységeket folytatnak?

A Katolikus Shalom Közösség tagjai az evangelizáció legkülönbözőbb módjait művelik. Vannak, akik imacsoportot vezetnek. Működik náluk sajtócsoport, akik a közösségi oldalak felületeiért és az ott megjelenő anyagokért felelősek. Találkozhatunk köztük zenei szolgálatot végzőkkel is, akik a koncertek kivitelezésében játszanak hatalmas szerepet, viszont vannak, akik a színjátszás segítségével közvetítik Isten üzenetét. Vannak olyanok is, akik az utcát járva hirdetik Isten szeretetét. A kreatív kézzel megáldott önkéntesek ikonok és képeslapok készítésében segédkeznek. Egyszóval az élet bármely területén megtalálhatjuk őket.

8. Te hogyan lehetsz a közösség tagja?

A közösség két ágán kívül létezik egy másik csoport, ahova azok a fiatalok tartoznak, akik nem misszionáriusok, viszont imacsoportba járnak. Ez a csoport a Shalom Mű. Akik a közösség ezen részébe tartoznak, nyugodtan vállalhatnak bármilyen szolgálatot.

A közösség tagjai bárkit szívesen látnak, aki kedvet kap, hogy részt vegyen egy imacsoporton, vagy akár egy szentségimádáson. Minden kedden 19 órától imacsoportot, és minden szerdán, szintén 19 órától, szentségimádást tartanak a Bakáts téri plébánián. Ha érdekel, ugorj be!

ea.jpgRemélem, sikerült egy átfogóbb képet adnom a közösség munkájáról, és eloszlatnom a kételyeidet, amik talán eddig benned motoszkáltak.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy részt vegyél egy imacsoporton, vagy akár a közösségben szeretnél szolgálatot vállalni, keresd a közösség Facebook oldalát, és vedd fel bátran velük a kapcsolatot! Megnyugtatlak, nem fogsz csalódni!

Erdélyi Anikó

süti beállítások módosítása