A kettősségek kápolnája
SZEMlélek 2017. március 24.

A kettősségek kápolnája

A templom egyszerre szolgál az élet dicsőítésére, ünnepre, és egyszerre a gyász, a szeretteinktől vett búcsú helye is. A Mexikó partjainál álló kápolna a kettősségekre épül, és ezt építészeti megoldásokkal is érzékeltetni kívánja.

Üveg és beton, átlátszóság és szilárdság, könnyed és súlyos, klasszikus tagolás és látszólagos káosz, sebezhető és elpusztíthatatlan, múlandó és tartós, így jellemzik a mexikói Sunset Chapelt építői.

stringio_10.jpg

A műalkotásnak is beillő épület tervezésekor nagy hangsúlyt kapott az oltár mögött lenyugvó nap, a természetes környezet, a hatalmas fák és az óriási szikla, ami a kápolna mellett van. Nem volt kérdés, hogy e szikla marad a helyén, sem erkölcsi, sem spirituális, környezetvédelmi vagy gazdasági okokból nem érte volna meg megpróbálni elmozdítani, ezért a kápolnát 5 méter magasra emelték.

stringio_11.jpg

Mivel a hegy, ahova a kápolna 2011-ben épület hatalmas gránit sziklákból áll, ezért az építészeknek fontos volt, hogy az épület ne keltsen különösebb feltűnést, úgy nézzen ki, mint egy óriási szikla a többi mellett. Sikerült nekik? Azt döntsd el a képek alapján!

stringio_9.jpg

stringio_8.jpg

stringio_2.jpg

stringio_7.jpg

stringio_3.jpg
stringio.jpg

(archdaily.com)

süti beállítások módosítása