Nincs több keresztapaság a "keresztapa földjén"
SZEMlélek 2017. március 20.

Nincs több keresztapaság a "keresztapa földjén"

Erről döntött egy szicíliai püspök, aki megelégelte az összeférhetetlenséget a keresztény keresztszülőség és a maffiózók "keresztapai" szerepe közt. 

godfather-1024x576.jpg

A bátor döntést Michele Pennisi, Palermótól nem messze fekvő település, Monreale püspöke hozta, így egyházmegyéjében tiltott, hogy maffiatagok kereszt- vagy bérmaszülők lehessenek.

A szervezett bűnözést elutasító katolikus egyház tanításával egybehangzóan hozta meg a határozatot az egyházmegye egész területére vonatkozóan. 2014-ben Ferenc pápa Calabriában tett látogatása során adott példa nélküli beszédében kiközösítette az egyházból a calabriai maffia tagjait, amely jelenleg Olaszország legerősebb szervezetbűnözési egysége. E tanítást követve hozta meg döntését Pennisi is egy múlt év végén kirobbant botrány kapcsán: a jelenleg is háziőrizetben lévő Giuseppe Riina, a "főnökök főnöke" Totó Riina fia, keresztapja lehetett unokaöccsének.

- A keresztény keresztapáknak biztosítaniuk kell keresztgyermekeik számára az oktatást és a hitben való nevelkedést. Hogyan adhatná meg ezt, ha az élete ellentmondásban van az evangéliummal? Ez teljesen összeegyeztethetetlen és most ezt tisztáznunk kell - mondta Pennisi püspök.

Az olasz püspök szerint az olasz katolikus egyház eddig túl gyengéd volt a maffiával, hogy "ne borítsa meg a társadalmi egyensúlyt", amiből a maffia csak profitált. A püspök szerint attól, hogy nem látjuk a maffia sötét oldalát folyamatosan, ezért nem vagyunk tudatában, hogy még mindig hatalmas hatásuk van sokak gondolkodására.

(irishtimes.com)

(cruxnow.com)

süti beállítások módosítása