Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Pletyka terjed a pápa lemondatásáról
2017. március 04. írta: Gégény István

Pletyka terjed a pápa lemondatásáról

Megalapozatlan állításoktól hemzsegő híresztelést osztogatnak a közösségi médiában. Cáfolni nyilván nem könnyű, megerősíteni viszont annál nehezebb a sejtegetést.

papa_konklave.jpg

Ferenc pápa eddig láthatóan bátran állja a sarat a felé záporozó, sokszor egyházon belülről érkező támadásokat illetően. Előkerült azonban egy újabb, a suttogó propaganda eszközeivel terjedő kötekedés, amely magasabb szintre próbálja emelni a viszálykodás szítását. Íme, a részletek:

1. A hírnek álcázott szubjektív felvetést az úgynevezett "Katolikus válasz" bloggerétől származóan osztják magyar nyelven, amely felület félrevezető nevével sarkos ellentmondásban eddig is előszeretettel ekézte a pápát. Az EWTN, akikre hivatkozik a magyar reposztoló, levették oldalukról az ezek szerint általuk is felismerten nem túl tiszta forrásból származó információt.

2. A hírfelhangosítók valamiféle "London Times" napilapra hivatkoznak. Érdemes lenne utánajárni, létezik-e ilyen orgánum. A tényszerűnek aligha nevezhető felvetés mindenesetre a The Times lapban jelent meg.

3. A pletyka alapját az szolgáltatja, hogy olyan bíborosok kérik a pápa lemondását, akik a konklávén őrá szavaztak. Ami közismerten titkos szavazás. Nevük sincs ezeknek a bíborosoknak.

4. Ami még szebb az egész történetben, hogy ha pápapárti bíboros lennék, nyilván egy "szakértőn" keresztül kérném a nyilvánosság előtt az egyházfő lemondását, nem ám írott formában, hiteles dokumentum által.

5. Ez a nevenincs bíborosi csoport ráadásul annyira járatos az egyházjogban, hogy csak úgy lecserélnék a regnáló pápát a vatikáni államtitkárra. Itt kezd igazán meseszerűvé válni az egész gondolatkör, mintha valami pártpolitikai csatározás állna a háttérben, és majd Józsit lecseréljük Tibire.

6. A hab a tortán, hogy a "szakértő" szerint azért lenne haszontalan egy ilyen kérés (ami tehát a pletyka forrása szerint sem történt meg, csak "fontolgatása van folyamatban"), mert a pápa közismerten autoriter gondolkodású ember, csak azért se mondana le.

Ami viszont mindezekhez kapcsolódóan igaznak tűnik: sokan, sokféle okból támadják a pápát. Bíborosok közül is biztosan vannak, akik kritikusan szemlélik az általuk megválasztott egyházfő tevékenységét. Beer Miklós már jó ideje rámutatott a SZEMléleknek adott interjúban, hogy egyházszakadás jöhet, ha "korunk farizeusai így folytatják". Ahelyett, hogy az evangélium útján járó pápa lemondana, létezik más megoldása is ennek az egyre feszültebb folyamatnak. Apró, de fontos lépést jelentene, ha nem osztanánk meg megbízhatatlan forrásból származó, bomlasztó célú tartalmakat.

Gégény István

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kelly és a szexi dög 2017.03.04. 20:07:58

Végre egy normális pápa, akire más vallások gyakorlói is felnézhetnek!

Beer Monster 2017.03.04. 20:51:44

A tisztesség mindig van, akiket zavar.

Jakab.gipsz 2017.03.04. 21:37:27

Őszentségének nem az a dolga, hogy a Vatikánból hajléktalan szállót fabrikáljon, mind ezt úgy teszi, hogy közben az ateisták a markukba röhögnek a szekularizált jog-államiság sáncain belülről.

Sir Galahad 2017.03.04. 23:21:21

Az azért feltűnő a nem hívőknek is, hogy ennyire ellentmondásos megítélése nem sok pápának volt. Ha nem így volna, ez az álhír sem terjedt volna el ilyen könnyen.

==T== 2017.03.04. 23:21:29

Mielőtt Jézus felment a mennybe, hogy előkészítse a helyet, azzal bízta meg az apostolait, hogy hirdessék az örömhírt, nem pedig azzal, hogy jófejkedjenek az eretnek/pogány szektákkal/vallási csoportokkal.

Zsuzsi25 2017.03.04. 23:21:34

Szanalmas, hogy meg mindig van olyan ember aki a kepzeletbeli baratja szerint krealt tanokat koveti.

vajdasagi 2017.03.04. 23:21:40

@Jakab.gipsz: Szerintem Őszentség teszi, ami a dolga. Nekünk meg nem dolgunk Őt véleményezni. Majd ha lemond vagy meghal, akkor új pápát válasstanak, és kész. Az Egyház már csak így működik. Akkor is, amikor a hazai farizeusoknak ez nem tetszik.

Firpó 2017.03.05. 01:30:28

El kellene gondolkodni, hogy korábbi pápák esetén miért nem jöttek elő ilyen kérdések, szemben ahogy most Ferenc pápánál. Talán mert kissé letért egy olyan folytonos útról amit az átlag katolikus eddig a pápáktól és az egyháztól hallott. Ez pedig nagyon nem jól van így ebben az amúgy is zavaros világban. Egyértelműen rossz ez az irány ami övezi Ferenc tevékenységét, nem tudok azonosulni vele és nem szabad ezt szótlanul hagyni, mert a végén még késő lesz és nagyobb bajok lesznek belőle. Ha Benedeket le lehetett mondatni, akkor Ferencnél is el kell gondolkodni még időben.

Khonsu 2017.03.05. 09:41:17

@Firpó:

Változnak az idők. Ferenc pápa ezt felismerte, és próbálja átmenteni/megmenteni az egyházát. Ez nyilván sokaknak nem tetszik, akiknek jó volt úgy, ahogy eddig működött, de manapság már az egyházaknak is kell a reklám, "egyházimázs". El kell adniuk önmagukat a fiatalabb generációk felé, mert ha nem teszik, akkor az idősebb generációkkal együtt a katolikus egyház is kihal.

barnan 2017.03.05. 09:41:42

Ferenc pápa zavaró jelenség, megbotránkoztató jelenség. Ahelyett, hogy megmaradna szimplán a Jézusi tanítások, azokkal kapcsolatos általános elmélkedések síkján, akár az általános morális fejtegetések síkján, az egyházfői hagyományos teendőinél, változatlanságba burkolózva, Ő belép a hétköznapokba, az ember életterébe és tükröt tart az egyház és az emberiség felé és a tükörre mutat - ahol ezen tükör neve Jézus. Ezen tükörbe tekint bele az egyház s az emberiség s amit sokan látnak, az sokaknak nem tetszik. Ehhez nem vagyunk hozzászokva. Tükörbe eddig legtöbbször akkor tekintettünk, amikor azt magunk akartunk, sokan, sokszor képletesen azt le is takartuk. Vajon helye van közöttünk ezen tükörnek, akkor is amikor magunk nem akarjuk, helye van Jézusnak hétköznapjainkban, saját életünkben, magunkban, lényegében folyamatosan? Létjogosultsága van annak, hogy a tükör jelezzen, üzenjen folyamatosan? Térj meg, vesd le a régi ruhádat és vedd fel az újat! Hagyd el a régi életedet és kövess engem, ezzel nyersz majd új életet - de ezt már nem olvasva, hanem beleszólva saját életünkbe?

Elhagyni a régi életet, a megszokottat, a kényelmet, a külsőségeket, a formaságokat, a világiasságot, a szimplán saját emberi gondolatok követését, s már Jézus szándékai szerint élni, átadni neki az életet, az élet vezetését (s itt ez nem egy formális gondolat!), felvéve a keresztet követve Őt?

Ezt nem egyszerű meglépni, sokan nem is akarják. Nem egyszerű belátni, hogy sokan mennyire nem Jézus útján járunk, hogy mennyire saját elgondolásink alkotják a középpontot, hogy mennyire nem akarunk ebből engedni. Egyszerűbb másban láttatni a hibát, amit a tükör, Jézus irányába nem ildomos megtenni, így hát egyszerűbb arra tekinteni, aki ezen kényelmetlen helyzetet megteremti.

Hol marad a Szentlélek vezetésére törekvés, hol a Szentlélek helye a keresztény ember életében, hétköznapjaiban?

Jézus, Szent Ferenc is zavaró jelenségek voltak sokak számára "saját korukban". Európa kereszténysége megérett a változásra, sokat tanulhatnánk más földrészek "egyszerű keresztényeitől", hitelesség irányába is.

S a gonosz sem marad tétlen. A sötétséget egy valami veszélyezteti, közvetlenül a fény s közvetetten annak forrása. Minél erősebb a fényforrás, annál nagyobb a veszély. Minél nagyobb a veszély, annál inkább nagyobb az érdekeltség a fényforrás ellen való lépésekre. S a lépések nem maradnak el, sötét erők, sötét eszközökkel fognak törekedni, az egyház és tagjainak megosztására, egymás ellen hangolására, negatív indulatra cserélve a szeretetet sokakban, felhasználva ezen törekvésben az egyház egyes tagjait is.

fortin 2017.03.05. 09:41:54

@Firpó: Hogyne jöttek volna elő. Pl. II. János Pál kapcsán az orosz információs hadviselés kedvelt fogása volt, hogy rendszeresen megjelentetettek olyan cikkeket a világsajtóban, a kommunista könyvkiadókkal (főleg Olaszországban), ami a csúnya konzervatív pápával szembeni elégedetlenséget volt hivatott demonstrálni. Most sincs ez másképp, csak könnyebb dolguk van a szociális médiában, amit az FSZB és az altrigthes istentelenek által uralnak..

rasztaszív 2017.03.05. 09:42:14

a jelenlegi pápát az opus dei-es nyomulást megfékezni próbáló jezsuiták juttatták a pozíciójába.kíváncsian várom a fejleményeket...a dolog még nincs lefutva,az opus dei csúnyán ránőtt a vatikán fejére.

Punxsutawney Mormota 2017.03.05. 09:42:26

@Firpó: Ne haragudjon, de ki Ön, hogy megítéljen egy embert? Tőrölmetszett protestánsként mondom, hogy az Öreg, nagyon jól csinálja, amit csinál. A hívek száma csökken, a papok száma csökken, az emberek elfordulnak az egyháztól, szükség van egy paradigmaváltásra.

Punxsutawney Mormota 2017.03.05. 09:42:36

@==T==: Na, még egy PISA-szökevény, illetve csak az látja meg az Szentírásból, ami beszűkült világnézétenéek megfelel.

"Tegyetek tanítvánnyá minden népet" - Ez megvan? Egy sorral lejjebb.

Illetve remélem az is megvan, hogy Jézus meggyógyította a centurió szolgáját, valami vámszedővel is dealelt, prostikat emelt fel stb.

További szép napot!

Zionnépe 2017.03.05. 09:43:08

@Firpó: Elképzelni is nehéz, mire gondolsz ?! Talán az eretneküldözésekre, a bűszorkányégetésekre, az inkvizíciós perekre, esetleg arra a sok százezer megölt csecsemőre, akik maradványaira az apácazárdák környékén találnak mostanában, vagy a sok pedofil papra, vagy arra a több milliérd eurónyi "mosott" pénzre, ami jelenleg is a vatikáni bankban van ?!
Ezeket kéne folytassa és ez lenne a keresztény egyház egysége?

Én ateista vagyok, de eddig Ferenc pápa ténykedése van számomra legközelebb ahoz, amit leginkább az egyházzal azonosítani tudok.

Fellép a bigott vallási dogmák ellen és engedné, hogy a papok, apácákvégre családosak legyenek, kiközösített az egyházból és a világi bíróságok ítélétére bízott több ezer pedofil papot, a vatikáni pénzeket elkezdte megszűretni, hogy ne mondhassák, hogy a maffia és a diktátorok pénzét mossák tisztára, tartőzkodik afényűző életmódtól, és jó példával jár elől, keresi a betegek, szegények támogatásának lehetőségét fajra, nemre, etnikumra, felekezetre való tekintet nélkül, elkezdett kibékülni az ortodox kereszténységgel (kb 1000 éve először!!!).

Mi, ha nem ez az igazi pápa és keresztény dolga?

Akinek mindez baj és szeretné, ha leváltanák, ott hatalmas baj van az értékrenddel és főleg önmaga is farizeus bűnpártoló !

Jakab.gipsz 2017.03.05. 09:43:27

@vajdasagi:

Őszentsége is csak egy ember (anya szülte), tehát őt is átlehet verni mint ahogyan sok száz millió embert éspedig a tudomány nevében ( Marx és elmebeteg követőinek fogalmuk sem volt arról mit is művelnek) pedig mekkora tudósnak számított és még ma is sokan kacérkodnak áltudományos elméletével.
Korunk mételye neoliberalizmus és a nyitott társadalom is csak egy ateista elmélet. Márpedig két ateista elmélet között nincs különbözőség, ugyan az a fenevad más köntösbe, akik csak arra képesek, hogy össze ugrasszák a népeket azokat a farizeusokat akik hamis portékával kufárkodnak, elhintve az ármány mételyét tudomány nevében, ideje mérlegre kell tenni mert a hazugságot is megtudjuk mérni, a mi mérlegünkön pedig senki sem bizonyulhat túl könnyűnek.

Őszentsége túlságosan jóhiszemű, és talán kevésbé képzett mint ahogyan ezt a ráruházott teher megkívánja, talán ezért nem veszi észre a sunyi lopakodó veszélyt ami a kereszténységet fenyegeti. Itt és most egy több száz éve folyó teológiai-filozófiai háború kellős közepében vagyunk, ez egy matematikai probléma amit nem elhinni kell, hanem megérteni.

Gyanítom Ferenc testvérünknek a matek nem a legerősebb oldala (ez pedig nem a bűn és az erény hiánya) a matematika-filozófia padig kiesett a pampákon a látóköréből, és azt sem feltételezi, hogy a tudományról is lehetséges hazudni. Ez pedig egy három komponenses hátrány, nincs kétség segíteni kell.
Mi itt a megoldások emberei vagyunk, Jöjjön el magyar országra majd el magyarázzuk neki, de ne egyedül, hozza magával a vatikáni matematikusokat és fizikusokat is, mert ezt gordiuszi csomót csak itt lehet kibogozni, és pedig Szt. Ágoston és Aquinói Szent Tamás nyomdokaiba lépve, Bólyai és Neumann munkásságára támaszkodva, a bizonyítási procedúra érthető módon kissé hosszadalmas. Tudósaink teremtettek már a semmiből egy újvilágot, ideje azt a Galilei féle csorbát kiköszörülni ami az anyaszentegyház méltóságán akkor esett mert, mind a két fél tévedett. ez pedig halandók esetében bocsánatos bűn. Felmentést és bocsánatot megkönnyebbülés pedig csak a tudás szolgáltathat a számunkra, amit viszont meg kell tudnunk osztani egymással, mert az már a bölcselet. A bölcsesség pedig sohasem gyűlölködik, hanem meg nevetett, régóta várunk a keresztény ember megkönnyebbült jóízű kacagására, ahogyan kineveti a gonoszt, amit a földi kufárok számunkra felmutattak, minden tudásuk formájába.

U.i. Nem baj ha nem közlitek, de nem árt ha tudjátok, én pedig azt remélem pletykások vagytok.

funfun 2017.03.05. 09:44:05

A pletykára kár szót vesztegetni, bár kétségtelen, a rosszindulatú pletykák nagyon ártalmasak. És igen, vannak kemény ellenlábasai a pápának a bíborosok között, akik semmitől nem riadnak vissza. Amiben az a félelmetes és szomorú, hogy ezek a bíborosok az egyházi rend szentségében teljes mértékben részesedtek, nem csak papként, püspökként is.

A kommenteket is átolvasva rá kellett jönnöm, Magyarország nem csak a 10 millió fociszakértő, hanem a 10 millió egyházi szakértő országa is. Itt mindenki nagyon tudja, mit kellene a pápának csinálnia, hogy megfeleljen az emberek elvárásának, köztük a sok magyar "kereszténynek", például nehogy már migránsokat simogasson, vagy a terrorista muszlimokkal szóba álljon.

Az egyház történetében volt már sokkal ellentmondásosabb személyiség is, akit először nagyon ajnároztak, aztán csak elegük lett belőle, elárultak, elhagytak, és még keresztre is feszítették. Az se fért a bőrébe, minduntalan holmi igazságról, másokra odafigyelésről papolt.

Aranyi Gábor 2017.03.05. 09:44:23

Firpó és jakab.gipsz véleményét osztom ==T==-ével együtt: Nem az a megbízatása, hogy a Vatikánból - meg a plébániákból - hajléktalanszálót csináljon. A Navajonkik foglalták el a R.K. Anya(?) Szent(?) Egyház(?) vezetését immár a legmagasabb szinten is. Ők mondatták le az egyébként jó egészségi állapotnak örvendő Benedeket.

karandash 2017.03.05. 09:44:41

@==T==: Jézus nem hagyta meg, hogy a követői közül legyen egy földi helytartója meg egy brutális nemzetek, emberek feletti hatalmi struktúra ès vagyontömeg.
Azt se úgy értette, hogy engedjétek hozzám a gyermekeket, ahogy a katolikus papok értelmezik...

@Jakab.gipsz: az ateisták, köztük én, nem örülnek, hogy a katolikus egyház befogadja a mohamedánista illegális migriket. A pápizmus egy rés a nyugati (fehér) civilizáció pajzsán.

Én értem, hogy Ferenc pápa mit akar, de nem tetszik. Ahelyett, hogy a pápista vallás követőit terelgetné, a nagyrészt már ateista nyugati civilizációra szabadítja a harmadik világot.

@Zsuzsi25: tévedsz. A pápista vallás tanait nem képzeletbeli barát kreálta, hanem emberek. Ahogy minden vallást.

@Kelly és a szexi dög: szerintem ő egy olyan peace-love-freedom-happiness típusú jóarc, akire minden ember mosolyogva tekint, tényleg egy jó embernek tartom, ateistaként is. De ha az én civilizációmat ássa alá azzal, hogy a vadakat, a harmadik világot ráengedi Európára, akkor azt mondom, hogy ezt nem kellene. Amikor a tettei már nem csak a pápista vallás követőire hatnak ki, ott már veszélyessé válik. A mohamedánistákkal is ez a baj, hogy másokra is tartalmaz a vallásuk utasításokat, rendelkezéseket.

VoluntartistA 2017.03.05. 12:31:17

@Firpó:
"...mert kissé letért egy olyan folytonos útról amit az átlag katolikus eddig a pápáktól és az egyháztól hallott. Ez pedig nagyon nem jól van így ebben az amúgy is zavaros világban. "
Szerintem pedig nagyon is jól van így, ha rajtam múlna, sokkal radikálisabb változások lennének. Sőt, megkockáztatom azt a kijelentést, hogy ha maga Jézus jönne el rendet tenni, akkor "az átlag katolikusok" és pláne az átlag bíborosok, átlag püspökök igencsak felelősségre lennének vonva, bőven lenne "sírás és fogaknak csikorgatása".

Zsuzsi25 2017.03.05. 12:31:41

@karandash: igen. Ezert gyarlo. A kereszteny egyhaz egyebkent az emberi gyarlosag csucsa.

Tisztességes Természettudomány 2017.03.05. 13:01:12

Már eleve a katolicizmus is óriási távolságra van a bibliai kereszténységtől (lásd: reformáció), de ez a pápa még a katolicizmusnál is messzebb távolodott a bibliai elvektől.

Rossz hír: akik esetleg le akarják váltani (ha a hír igaz), azok sem közelebb vinnék az embereket Jézus Krisztushoz - akiről a bíborosok zöme valójában azt sem tudja, hogy kicsoda

karandash 2017.03.05. 13:01:27

@Zsuzsi25: jelenleg egy zömében buddhista országban élek és a buddhista szekták a legrosszabb Jehova tanúi szintjén mozognak, csak még babonások is, meg a személyi kultusz is tombol náluk. Kapzsiságuk mögött meg elbújhat a pápista egyház is.
Mohamedánokkal is volt tapasztalatom, az se különb népség, sőt!

fortin 2017.03.05. 13:28:52

@Jakab.gipsz: A nyitott társadalom, mint ateista elmélet????? Hát, a képzettség hiánya valóban hátrányos. Tessék csak kis Karl Poppert olvasni, majd segít. Vagy a Bibliát, az se hátrány.

inebhedj - szerintem 2017.03.05. 16:55:45

@Zsuzsi25:

Picit teljesen másról van ám szó, mint valami képzeletbeli barát kitalált története.

Össze tetszik keverni a hitet, a vallást, az egyházat és a világnézetet.

Az elsődleges terminátor abban az esetben az lenne, hogy a mindenség istentelen (humanista) vagy sem. Ha statisztikai adatokat akarunk a kérdéskörbe (egyébként teljesen irrelevánsan) belekeverni, akkor statisztikailag az istentelen (humanista) egyben embertelenebb is, mint az ellenoldal (és persze gyarlóbb is, de a gyarlóság lelkiismereti terhe alól "felszabadította" magát), amiből az következik, hogy a mindenség mivolta teljesen közömbös, mivel a humanista mindenség nem célszerű az emberiség számára.

Jelen poszt azonban egy egyház belső vélt / valós vitájának a bulvárban megjelenő képéről szól (azaz egy erősen humanista jelenségről).

Jakab.gipsz 2017.03.05. 19:02:23

@fortin: Igen Popper metafizika ellenessége egyértelmű, te pedig tartok tőle csak hallottál a műről.

Az ateizmus pedig egy egyértelmű nagyon erős filozófiai tagadás, azaz a tárgyiasított, matérián kívül mindent tagad így a metafizikát is és a morál szubsztancionális és transzcendens vonatkozásait is.

kewcheg 2017.03.05. 20:11:27

Ő az én pápám.Csak a legeslegjobbakat tudom kívánni Neki.
Egyébként meg- bár szegény a teológiai műveltségem- tudvalevő, hogy az egyházat a szentlélek kormányozza. Ha nem így lenne, idáig kb. tíz a tizedikenszer szűnhetett volna már meg az egyház csak a pápák miatt, a többiről nem is beszélve. És még mindig van.....Innentől miről beszélünk?

sorbacsillag 2017.03.05. 20:31:44

kéne már egy női pápa

Zionnépe 2017.03.06. 07:19:38

@Tisztességes Természettudomány: Miben is távolodott a jelenlegi pápa a bibliai kereszténység elveitől?
Alázatos a szolgálatban? - igen.
Szereti emberársait és ahol tud, segít rajtuk? - igen.
Elítéli a lopást, fényűzést, gyarlóságot és jó példával jár el? -igen.

Beer Monster 2017.03.06. 08:54:26

@Jakab.gipsz:
Egy kereszténynek mi oka lenne a morált szubsztanciának titulálni?

Mózes: "Ne készíts magadnak faragott képet, és semmiféle képmást arról, ami fenn van az égen"

Jézus: "Hogyan nem értitek, hogy nem kenyérről mondtam néktek, hogy őrizkedjetek a farizeusok és sadduczeusok kovászától!?" Mt 16,11

Jézus testről és lélekről tanít, nem transzcendens dolgokról, vagy szubsztanciális dualizmusról. Éppen azért különíti el a morált minden hagyományos mítikus közhelytől, nem hogy utána újra valami még transzcendensebbet keressünk mögé. A morál az bennünk van. Ez a tanítása, ez éppen a lényege a keresztény hitnek.

elemes 2017.03.06. 08:54:33

@Tisztességes Természettudomány:

"ez a pápa még a katolicizmusnál is messzebb távolodott a bibliai elvektől."

Segíts megértenem a bibliai elveket. Több szem többet lát.

elemes 2017.03.06. 08:54:50

@==T==:

Köszönöm, hogy megfejtetted Jézus szavainak rejtett jelentését. Tulajdonképpen papnak kéne menned, hogy többen hallják szavadat, ne csak pár hozzászóló egy blogon.

Jakab.gipsz 2017.03.06. 08:55:00

@sorbacsillag:
Isten mentsen meg bennünket "egy női pápától", az a gyanúm fogalmad sincs róla miről szólnak, a "szent írások" és a biblia.

Ma amikor a kereszténységért ismét harcolni kell, egy jezsuita hite is kevés, olyan nagy a veszély, sajnos a pampákra és a prérire még nem érkezett meg Szókratész.
Európa miközben magára húzta a ki-rablóikat, magára maradt.

Jakab.gipsz 2017.03.07. 06:44:24

@Beer Monster:
Tisztázzunk valamit, ha már szóba került az a "rossz zsidó, akit "mi Jézusnak" nevezünk, megjegyzem, nem hozzánk keresztényekhez beszélt, fogalma sem lehetett arról, hogy egyszer valamikor lesznek még keresztények. Következtetés képen a pere (koncepciós-pere) majd elítélése és végzete, számunkra csak annyiban fontos, mint ha egy zseniális természet filozófus végzete felett rendülnénk meg, tehát nem imádni, hanem megértenünk kell.
Mert a lényeget amelyet elmondott a zsidó-népnek,(arámiul), azt egy döglődő birodalom (latinul-görögül beszélő) elnyomott népei csak "át-hallották" egy reményt testesített meg, amely így szólt "eljön még e-földön a béke a bölcsesség és boldogság kora, Jézus földi királyságának a kora" ez egy prognózis, előre jelzés.
Na ezért a reményért már érdemes volt az elnyomottaknak és a kifosztottaknak, az emberi méltóságuktól megfosztottaknak, némán szenvedni, ha kellett meghalni és ami a legfontosabb elhinni, hogy van remény, ha pedig kell harcolni, harcolunk mert érdemes kereszténynek lenni. Mert Róma játékból gyilkot és színházat csinált a bűnből, (nem ismerős ez a játék szín napjainkban is).

Habár ennek az előre jelzésnek a megértése okozott némi nehézséget az elmúlt két ezer évben, ideje lenne elgondolkodni azon, ez a néhai tanító még is hogyan gondolta el ezt, bölcsességre épülő, a társadalom-filozófiai jóslatot, prognózist.

Tehát én azt gondolom ideje lenne, komolyan venni, "Istent" valamint " Isten fogalmát" és a hozzánk megváltóként küldött tudós gondolkodás módját, hát ha találunk benne a történetében olyan nagyon fontos momentumot ami elkerülte figyelmünket. Mert a pere és végzete csak egy meg-nem-értett ember végzete is egyben, az elítélése pedig mint színjáték, nem nekünk szólt hanem másoknak, az égbekiáltó gazság és aljas cselszövés azokra vonatkozik akik ennek a következményét viselniük kell, mert számukra nincs mentség egyenlőre, hacsak nem keresünk mi keresztények, nekik.
Ebben a megközelítésben ez a történet nem több mint egy krimi és egy matematikai fejtörő egyvelege az utókor számára feladva, amely megoldásra vár, feltéve ha komolyan vesszük Isten és egy magasabb rendű intelligencia fogalmát, ez utóbbi értelemszerűen még nem lehet Isten.
Azért gondolom ezt, mert a teológia, filozófia és a matematika között rendkívül szigorú korreláció áll fenn, ez messze túlmenően, létezhet Isten. Figyeljünk meg egy keresztény-keresztény konfliktust, amelyet, mára félre toltunk, de fel nem oldoztuk, ez a jól-ismert és dokumentált katolikus protestáns perpatvar, igen elhúzódó is és véres is volt.
Luther testvérünk ugyebár sok jogos kifogást támasztott az akkori római pápa és intézményének viselt dolgai miatt, ámde a legfontosabb kérdését nem gondolhatta át eléggé alaposan, a kor matematikai ismereteinek kezdetleges volta miatt.
Ez pedig a pápa csalhatatlanságának (hit és erkölcs dolgában) dogmájára vonatkozik amit a hívőknek kötelessége elfogadni ugyebár. Ámde ennek van egy matematikai vonzata is, mert mi történik akkor ha a pápa tévedésbe esik a saját-bűnét kinek gyónhatja meg, (ez egy fiktív kérdés természetesen) mi csak azt vegyük észre, hogy ez a mihaszna kérdés, Russell- borbély paradoxonának egy analógiája, ugye milyen érdekes. Most pedig melós szlengbe folytatom (szerintem szívat bennünket keresztényeket az a "rossz zsidó" ) mert a negatív információ is információ, ha nem tudunk valamit megoldani és így irányítja rá valami fontosabbra, a figyelmünket. Ennek tükrében állítom azt, hogy a kereszténység még nem-érti önmaga lényegét.

Tehát ha Ferenc testvérünk, megreformálni óhajtja a katolicizmust, mert úgy véli Péter és Pál kősziklára épült templomának alapzatai az idő vasfoga erodálta, ezt a tervét gondolja át újra és lehetőleg nem e-világi logika szerint, ércet válasszon. Ha kőnél és ércnél is maradandóbbat akar, őszentsége jobban teszi, ha a bölcselet útját keresi és kérdezősködik egy kicsit, mert az könnyen előfordulhat, hogy filozófia és matematikai ügyekbe sem csalhatatlan.

Jakab.gipsz 2017.03.08. 17:06:00

Se anyázás, se kitiltás? Túlságosan nagy a csend.

Beer Monster 2017.03.08. 20:18:41

@Jakab.gipsz: Mindenre reagáltál, éppen csak a morálra nem ;)

Jól indult, aztán viszont én személy szerint egy szót sem értek abból, amit mondasz. (egy fél bekezdés kivételével:

"Ez pedig a pápa csalhatatlanságának (hit és erkölcs dolgában) dogmájára vonatkozik amit a hívőknek kötelessége elfogadni ugyebár."

Vagy ezt, vagy Jézust, a kettőt együtt nem lehet.

"Monda pedig néki Jézus: Miért mondasz engem jónak? Nincs senki jó, csak egy, az Isten.")