Mindenki pásztorának lenni: keresztényé és muszlimé
SZEMlélek 2017. január 31.

Mindenki pásztorának lenni: keresztényé és muszlimé

A Marokkóban kisebbségben élő keresztények megtanultak a muszlim testvéreikkel békében együtt élni, amiben nagy szerepe van a missziósoknak, köztük Stachera atyának.

428964_op03siv_v_co_za_szalenstwo_51.jpg

Mindenki pásztora, nem csak a marokkói keresztény közösségé: így ismerik Simeon Czeslaw Stachera atyát, a marokkói Pápai Missziós Művek igazgatóját. A lengyel származású ferences szerzetes, aki sok évig Bolíviában dolgozott, jelenleg Marokkóban építi Isten országát.

Ha a keresztények és muszlimok között barátság van, akkor ott nincs több félelem. Ezért a marokkói egyház tudja, hogy nem maradhat a templomban, hanem ki kell lépni a mindenki felé, családokhoz, bárhova, ahol lehetséges az emberi méltóság megőrzése és továbbadása, mondta Stachera atya.

A marokkói misszió igazgatója szolgálatát főként gyermekek közt teljesíti, elsősorban a kisebbségben élő keresztények közt. Különösen hangsúlyos a külföldről érkező munkások gyermekeiről való gondoskodás, akik csak rövid ideig tartózkodnak az országban. A marokkói gyermekek oktatása, nevelése és a szegénység elleni küzdelem is jelentős erőforrásokat kíván, amihez nagylelkű támogatást ad a spanyol egyház, mind missziósok tekintetében (78 spanyol misszionárius van az országban), mind gazdaságilag. 

simeonczeslaw04.jpg

A harmadik területet a legelesettebb bevándorlók gyermekeiről való gondoskodás jelenti: azokról az 5-6 éves gyermekekről, akik közül sokakat elhagytak a szüleik vagy elveszítették őket.

Miközben rengeteg gyermeknek segítünk - közülük sokan muszlimok - , szemtanúi lehetünk olyan hittel teli életeknek, amelyek megmozgatnak minket és arra ösztönöznek, hogy még inkább elkötelezzük magunkat, mondta Stachera atya egyik társa.

(fides.org)

(fotó: omp.es)

süti beállítások módosítása