Megnyílt a "vatikáni" gyorsétterem, csak nem a Vatikánban
Gégény István 2017. január 04.

Megnyílt a "vatikáni" gyorsétterem, csak nem a Vatikánban

Ha az volt a célja a tiltakozó bíborosoknak, hogy rendkívül értékes ingyenreklámot biztosítsanak a kereskedelmi egységnek, sikerrel jártak.

mcd.jpg

Hónapokkal ezelőtt bejárta a világsajtót a hír, miszerint gyorséttermet nyit a Vatikánban a McDonald's. Hazánkig is elértek a különleges információ méretes hullámai - volt olyan publicista, aki kuplerájosodás folyamatát vizionálta az eset kapcsán. A kibérelt helyiség viszont nem a Vatikán területén, csupán annak közelében, Rómában található, egy éttermekkel, szuvenírboltokkal gazdagon megszórt utcában. Hogy tényleg így van-e, a mellékelt térképen is ellenőrizhető (markáns vonal jelöli Vatikán állam határait, a piros helyszínjelölő az érintett utcát mutatja).

mc.jpg

Az új évben már nyitva is vannak a gyorsétterem kapui, számos sajtóorgánum viszont tévesen ismét "vatikáni" jelzővel emlegeti a valójában római helyszínt.

De mi is valójában a gond? Leginkább néhány bíboros tiltakozott hevesen a McDonald's érkezése, bérleti szándéka ellen, akik az egyház tulajdonában álló épület emeleti szintjén laknak. Ugyanőket ennyire nem zavarta, hogy alattuk évekig bank működött, a közelben a franchise két másik étterme is várja az ilyen termékekre éhezőket, szomjazókat, Burger King ugyancsak üzemel karnyújtásnyira. Az újonnan szintén a Vatikán közelében nyíló Hard Rock Café sem kapott ekkora ingyenreklámot.

Lehet, hogy a Vatikánban minden - látszólag - ingyen van, de a falakon kívül, Nem-vatikánban fizetni kell a villanyért, fűtésért, a szemétszállításért és egyéb földi jóért. Ezt pedig gyakran úgy tudja ellentételezni egy ingatlan tulajdonosa, hogy bérbe adja az erre alkalmas épületrészeit. Ha bank fizet érte a legtöbbet, annak. Ha gyorsétterem, annak. Ezt piacnak, üzletnek nevezik.

A kuplerájt máshol kell keresni.

süti beállítások módosítása