Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

A quadon ülő érsek csak hab a zarándok egyház tortáján
2016. augusztus 29. írta: Gégény István

A quadon ülő érsek csak hab a zarándok egyház tortáján

Sokan felkapták a fejüket Kocsis Fülöp szerzetes főpásztor szokatlan mutatványa láttán. Közvetlen helyettesénél jártunk utána, hogy kerül egy vallási vezető ilyen terepjárgányra.

quados3.jpg

- 14. alkalommal rendeztük meg a Görögkatolikus Ifjúsági Zarándoklatot, amelyre 380 fiatal érkezett. A többségük katolikus, de vannak keresők is. Egy ilyen többnapos vándorlás lelki tükröt tart a zarándokok elé, egyben komoly fizikai kihívást is le kell győznie mindenkinek, hiszen idén például 125 kilométert tettünk meg, gyalogosan - tájékoztatta a SZEMlélek blogot Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, a zarándoklat egyik szervezője.

A résztvevők minden alkalommal Máriapócsra érkeznek, a kiindulás helye viszont folyton változik. Ezúttal Szikszótól vágtak neki a nagy túrának, s a néha kietlen terepeket érintő útvonalon egészségügyi stáb is kíséri a menetet, speciális felszereléssel, speciális közlekedési eszközökkel.

quados.jpg

- Nyíregyházán áthaladva tartottuk a Görkapocs Fesztivált, s ennek részeként a mentőalakulat egyik quadjára ült fel Fülöp érsek. Eddig sem volt tőle idegen az ilyen nyitott hozzáállás, amellyel fel kívánja hívni a figyelmet az egyház jelenlétére, értékeire - fűzött indoklást Seszták István a népszerűvé vált fotóhoz. A főpásztor egyébként nem csupán az attrakció idejére csatlakozott a zarándokokhoz, több napig maga is velük gyalogolt, s nagy lelki élményt jelent számára is minden évben ez az esemény, fogalmazott helyettese.

Magukról a résztvevőkről a zarándoklat szervezője úgy nyilatkozott: még nem elsősorban a mély hit jellemzi őket, inkább az alapot keresik, amelyre később építhetnek. Sokféle élményt kínálnak számukra a pár nap során: ima, találkozás, ének, sport, tanuságtétel egyaránt szerepel a programok között. Idén mindezen elemek az irgalmas szamaritánus története köré csoportosultak, igazodva az Irgalmasság Évéhez.

quados4.jpgSeszták István a zarándoklat kezdetén készült kép jobb szélén látható, fehér pólóban

A római katolikus és görögkatolikus elnevezések kapcsán Seszták István elmondta: a katolikus kifejezésben benne van minden, ami összeköti a két fogalmat. - A hittartalom, a tanítás ugyanaz, egyazon közös alapra építkezünk. Összeköt bennünket a pápához tartozás, a szentségek, különösképpen az Eucharisztia egysége. A különbséget a hitünk megélési módjában találhatjuk. Úgy is fogalmazhatnánk: a köntös az, amiben különbözünk. Ez főképp a liturgiában, a szertartásokban érhető tetten, amellyel viszont képesek vagyunk egymást gazdagítani. Az a legfontosabb, hogy a lényegben nincs eltérés köztünk a római katolikusokkal - erősítette meg a görögkatolikus lelkipásztor. Meggyőződése szerint az általuk szervezett zarándoklat feleslegessé teszi a sarkos megkülönböztetést, hiszen "mindannyian Isten felé zarándokolunk".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Tranquillius 2017.08.11. 15:07:04

Kéne arra a quadra egy rendszám.
A 2008. évi C. törvénnyel módosított közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 25/A. § d) pontja rendelkezik a négykerekű segédmotoros kerékpár forgalomba helyezésének kötelezettségéről, mely szerint 2009. július 1-jétől a négykerekű segédmotoros kerékpár (quad), a közúti forgalomban csak érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt.

funfun 2017.08.12. 21:55:05

Erőltetett marketingfogás. Azt sem szeretem, mikor politikusok fejvédő sisakban látványosan gödröt ásnak, csak a kamera miatt. Ha nem életvitelszerűen csinál valaki valamit, ne csináljon úgy, mintha egyébként csinálná.
Egy szerzetes meg főleg ne menőzzön drága járművekkel. Püspöknek sem áll jól, akkor sem, ha nem szerzetes. Ferenc pápa is eléggé visszavett a pápaság külső megjelenítéseiből, az autók terén is. Az egyháznak inkább a szegénységet, a szegényekkel való szolidaritást és a velük való konkrét törődést kellene bemutatni. Akkor majd azok a fiatalok is közelebb kerülnek, akiket a hamis marketing kampánnyal akarnak megcélozni.