A vallási fanatizmus már a szavakkal is gyilkol
SZEMlélek 2016. augusztus 01.

A vallási fanatizmus már a szavakkal is gyilkol

- Az erőszak jelen van minden vallásban, beleértve a katolikus vallást is, nem mondhatjuk, hogy ez egy vallás sajátossága - mondta Ferenc pápa a tegnap befejeződött Ifjúsági Világtalálkozó helyszínéről, Krakkóból Rómába tartó repülőgép fedélzetén.

- Nem szeretnék iszlám erőszakosságról beszélni, mert mindennap, amikor az újságokat olvasom, erőszakot látok itt, Olaszországban is. - mondta, majd hozzátette - Ők megkeresztelt katolikusok. Vannak a katolikus közt is erőszakosok. Ha iszlám erőszakosságról beszélek, akkor katolikus erőszakosságról is beszélnem kell.

rtskh5r-layout-comp-725x497.jpg

Az egyházfő az újságíróknak adott válaszaiban kitért arra a pár nappal ezelőtti megjegyzésére is, hogy a vallások nem állnak háborúban, hanem békét akarnak. Ferenc pápa ezzel július 26-ai francia merényletre utalt, ahol, bár a gyilkosság az iszlám nevében történt, igazságtalan lenne néhány vallási fanatikus tette miatt az egész vallást megbélyegezni, mondta a Szentatya.

- Egy valami igaz. Azt hiszem, szinte minden vallásban találhatunk fanatikusok egy kis csoportját. Nálunk (katolikusoknál) is vannak. - Majd hozzátette, hogy amikor a fanatizmus eléri a gyilkosság határát, az megtörténhet a szavainkkal is, ugyanúgy, ahogy egy késsel is, miként erről Szent János beszél.

pope-francis-papal-plane.jpg

- Nem tartom helyesnek, ha az iszlámot az erőszakkal azonosítjuk. Ez nem helyes és nem igaz. - mondta Ferenc pápa, aki szerint azok, akik azt választják, hogy csatlakoznak egy ilyen fanatikus csoporthoz, amilyen az ISIS is, azért teszik, mert a példaadás, a munka és az értékek nem töltötték meg az életüket.

pope_francis_aboard_the_papal_flight_from_poland_july_31_2016_credit_alan_holdren_cna_cna.jpg

A Szentatya a fiatalokkal való kapcsolatáról elmondta, hogy szeret velük beszélgetni, mert olyan dolgokat mondanak számára, amiket sosem gondolt volna előtte vagy amiket még nem gondolta végig sosem. Hangsúlyozta a párbeszédet a múlt és a jövő közt, hogy az idősebb és a fiatalabb generációknak meg kell tanulniuk beszélniük és tanulniuk egymástól. - Hallgassátok meg őket, beszélgessetek, mert (a fiataloknak) tanulniuk kell tőlünk és nekünk is tanulnunk kell tőlük. Így alakul a történelem, ez az, ahogyan növekedünk, anélkül, hogy kizárnánk vagy elítélnénk őket. - mondta az egyházfő.

süti beállítások módosítása