Beer Miklós: csodás véletlenek szegélyezik az egyház fiataljainak útját
Gégény István 2016. július 27.

Beer Miklós: csodás véletlenek szegélyezik az egyház fiataljainak útját

70 év fölöttiek is részt vehetnek az Ifjúsági Világtalálkozón, pláne, ha püspökről van szó. A Váci Egyházmegye vezetője Lengyelországból nyilatkozott a SZEMlélek blognak.

– Éppen most ért véget a szentmise, amelyen különleges élménnyel gazdagodtam. A prédikációmban feltettem a kérdést: vajon van-e a jelenlévő magyar fiatalok között bárki, aki úgy érzi, hogy papi, szerzetesi életre hívja őt Isten? 20-25 jelenlévő felállt, ki is jöttek az oltár elé – fogalmazott Miklós püspök. Elmondása szerint nagyon jó a hangulat, máris rengeteg szép élményt gyűjtöttek a találkozó résztvevői.

susajn.jpg

– Félezer püspöktársammal együtt mutattuk be tegnap a nyitó szentmisét Dziwisz bíboros vezetésével, itt van hazánkból Palánki Ferenc, Udvardy György és Orosz Atanáz főpásztor is. 4-5 ezer magyar fiatal van jelen a milliós tömegben, a saját egyházmegyémet mintegy háromszázan képviselik. Jöttek magyarok Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből is – mondta a váci püspök, aki nem csupán pár napra, hanem a találkozó teljes idejére kint marad Lengyelországban. Úgy érezte, ott a helye a fiataljai között, közel akart lenni hozzájuk ezekben a napokban.

Elmondása szerint a szomorú francia támadás, amelynek híre hozzájuk is eljutott, nem törte meg a találkozó résztvevőit. Előre néznek, nagyon várják Ferenc pápa érkezését, akivel Miklós püspök közvetlenül is találkozhat majd szombaton.

– Miközben a találkozóra készülődtem, rácsodálkoztam, mennyi véletlen kíséri ennek a rendezvénynek az útját. Múlt hétfőn Szent Hedviget ünnepeltük, Szent Kinga ünnepe is pár napja volt, ma pedig Szent Jakab következett, aki a minket befogadó lengyel templom védőszentje. Itt vagyunk, az isteni irgalmasság centrumában, mindent beleng II. János Pál pápa, Fausztina nővér lelkülete. Biztos vagyok benne, hogy meghatározó lelki élménnyel térnek haza majd egyházunk fiataljai Magyarországra - zárta gondolatait a váci püspök.

(Beszélgetőtárs: Gégény István, Fotó: TVShoeShine)

süti beállítások módosítása