Te halálba mennél a halálbüntetés ellen?
SZEMlélek 2016. május 25.

Te halálba mennél a halálbüntetés ellen?

A Fülöp-szigeteken szolgáló Argüelles püspök éppen ezt tenné, ha a mélyen katolikus szigetország új vezetője újra bevezeti a halálbüntetést.

A világ egyik legkatolikusabb országában, a Fülöp-szigeteken az állam és az egyház közti nézeteltérésre a szigetország egyik püspökének, Ramón Cabrera Argüelles kijelentése hívta fel a figyelmet, miszerint, ha az ország új vezetője visszavezeti a halálbüntetést, akkor ő átveszi az elítéltek helyét a kivégzésen, ahogy Krisztus is tette. Különös aktualitása van a történetnek az Irgalmasság Évében, amikor Ferenc pápa a halálbüntetések felfüggesztését kérte a világ összes országától. 

Rodrigo Duterte, akit május elején választottak a Fülöp-szigetek elnökének a 2006-ban beszüntettet halálbüntetést állítaná vissza olyan kegyetlen bűncselekmények szankcionálására, mint a nemi erőszak, rablás, kábítószerrel való visszaélés vagy az autólopás.

c6bc79e1382cd1807066943e30aa0b08.png

Argüelles püspöknek nem ez az első emlékezetes megnyilvánulása: idén a fülöp-szigeteki katolikusokat a Madonna koncert (korábban pedig Lady Gaga) bojkottálására hívta fel, az előadó vulgáris öltözéke és az által közvetített életstílus miatt.

A halálbüntetés ellen az ország több egyházi képviselője is felvette a kesztyűt, hangsúlyozva azt, hogy az élet felett Isten dönt. Az egyházon kívüli jogvédő csoportok és a kormány emberi jogok védelmével foglalkozó bizottsága is elutasítja e büntetésforma visszavezetésének gondolatát.

Hogy a következő hat évben, Duterte elnöksége alatt mi várható, az kétségtelenül sok aggodalomra ad okot. Pláne, ha ismerjük a korábbi Davao város polgármestereként gyakorolt „munkakultúráját”: nem tagadta a pletykákat, miszerint városában egy „halálosztaggal” irtotta ki a bűnözőket és tette Davaot az ország legbiztonságosabb településévé.

süti beállítások módosítása