Tóta W. Árpád: inkább cigányok oktatására költsék az adómat, mint ilyen tévére
Gégény István 2015. március 19.

Tóta W. Árpád: inkább cigányok oktatására költsék az adómat, mint ilyen tévére

Bár a közhírtévé börleszkje önmagában is elég szórakoztató, egy érdekes mellékszál színesíti a történetet. Az MTVA vezérigazgatója ugyanis saját munkatársa származását emlegette, mindeközben rasszizmussal vádolt meg egy újságírót, illetve egy hírportált. Míg egyre több kormánypárti politikus hasonlóan tesz, számos jobboldali hírportál szerzője rámutatott a nyilvánvaló tényre, hogy tudniillik szó sincs ilyesmiről. Egy dolgot kifelejtettek, főleg azok, akik ténylegesen rasszista kijelentést tettek: megkérdezni a szerzőt, mire is gondolt pontosan. Megtettem hát helyettük.

 

* * *

 

Előzmények:

 

"A Deák tér Ferenc villamosmegállójában vagyunk... Én mint száguldó riporter azt tudom mondani, hogy többen vannak az utakon gyalogosan, mint autóval. (...) Átcsoportosították a villamost a Batthyány térre, ez a vonal, ezt a vonalat, negyven... ümm, hetes, tizenkettedik kerületből el... elindul egy motoros felvonulás a tizenkettedik kerületből, ez is várhatóan lassítja a forgalmat. Egyelőre a helyszínről ennyi!" (Orsós Róbert, a megújult M1 hírtelevízió riportere)

 

"Orsós Róbert nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!" (Tóta W. Árpád, a hvg.hu publicistája)

 

"...a szerző gúnyos stílusban arra kíván utalni, hogy Orsós Róbert kollégám etnikai hovatartozása miatt, ha megszűnne a közmédia, akkor csak közmunkát láthatna el. Visszautasítom és mélyen elítélem a bejegyzést, hiszen ez a demokratikus alapelvek teljes megtagadása, illetve az egyenlő bánásmód követelményének sárba tiprása. (...) A HVG vezetésének haladéktalanul ki kell vizsgálnia az ügyet és meg kell tegye a megfelelő lépéseket munkatársukkal szemben, hiszen akinek a fejében ilyen megfogalmazódik, majd azt le is közli, az nem lehet tagja az újságírói társadalomnak. Az MTVA megteszi a megfelelő jogi lépéseket." (Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója)

 

"Tudjuk jól, a kettős mérce magasiskoláját képviseli régóta, de azt is a lehető legsunyibb módon teszi. Bele sem gondolok, milyen köpedék folyna ki a tollából, ha én mondtam volna olyat, amit maga... Kommunikációs trükkökkel vádol, miután a félreérthetetlen cigányozása után Orbánról és Rogánról hablatyol. Ne beszéljen mellé! Mondja ki egyenesen, amit a cigányokról gondol. Vagy lássa be, ha túllőtt a célon és kérjen elnézést." (Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója)

 

kocsismate.jpg(Kocsis Máté megszólalása azért is érdekes, mert politikai karrierje a cigányozástól
nem megriadó MIÉP környékéről indult. Az egykori párt stílusa a jelek szerint megmaradt
az immár kormánypárti főkommunikátor szóhasználatában. Feltételezések alapján ő lehet
Tarlós István utódjelöltje a főpolgármesteri székben - a kép forrása: fideszfigyelo.blog.hu)

 

"Az MTVA-t vezető Szabó László Zsolt is olvashatna figyelmesebben, mielőtt a minden bokorba barnaingeseket és antiszemita kódokat deliráló Marsovszky Magdaléna tempójában kezd közleményezésbe, amint tette azt tegnap. Ha valakinek, hát neki most tudnia kellene: ilyesmire nincs idő, nincs energia. Ami van, azt mind a köztévé-hírtévére kell fordítania. Talán akkor kijön még belőle valami, ami szolgálja tulajdonosát, azaz engem meg az összes többi adófizetőt. Nagyon-nagyon sok meló kell még a mi kis BBC-CNN-ünkbe, amíg elégedett lehet majd vele maga Ádár János is." (Stumpf András, a mandiner.hu újságírója)

 

"Tóta W. Árpád, a hvg.hu publicistája se kutyám, se macskám, a világról minden bizonnyal nagyon mást gondolunk, de semmi nem utal rá, hogy rasszista lenne. Jó lenne, ha az ilyen ügyekben egyenlő mércével mérnénk. (...) Tóta a közmédia riporterének nem a származását, hanem a szakmai alkalmatlanságát ekézte, amikor kijelentette: a közmédia megszűnése után legfeljebb közmunkát kaphatna. (Zsuppán András, a valasz.hu újságírója)

 

* * *

 

Mit szólsz ahhoz, hogy idáig fajult annak a bizonyos megjegyzésednek az értelmezése?

– Bevallom, nem volt számomra nyilvánvaló, amikor élőben láttam a vasárnapi műsort, hogy Orsós Róbert roma származású. Eszembe sem jutott. Azt gondolom, az engem támadó Rogán Antal, Kocsis Máté és a többi kormánypárti politikus sokat tehetne annak érdekében, hogy ne legyen annyira meglepő vagy kivételes, hogy romák is szerepelnek a köztelevízióban. Ráadásul nem Orsós Róbert itt a főszereplő, hiszen az nem rajta múlott, hogy időnként nem volt kép, nem működött a kapcsolás. De ezeknél is súlyosabb probléma a hírhamisítás, amit a csatorna elkövet.

 

Továbbra sem fér a fejembe, hogyan lehet azt a megnyilatkozásodat rasszizmusként értelmezni.

– Nézd, ha már megszólaltattak mindenféle szakembert, még alkotmányjogászt is, talán megkérdezhettek volna engem is. Persze itt nem érdemi vita folyik, hanem kétségbeesett terelés.

 

twa_500.jpgMindenki tudni véli, mire gondolt Árpád, csak elfelejtették őt magát megkérdezni róla

 

Akkor én viszont most megkérdezem: mi a véleményed a cigányságról?

– Így, általánosságban nincs konkrét véleményem a cigányságról. Nem cigánykérdés van, hanem szegénykérdés, csak van, akin jobban látszik a nyomora. Azt látom, hogy a cigányság jelentős része mélyszegénységben él, s nem csupán a mostani kormány, de az elődjei sem igazán tettek hatékony lépéseket azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. Ez többek között pénzkérdés is, ezért is fájdalmas aránytévesztés a csődtömeg MTVA-ra 80 milliárdot elkölteni. Említhetném a mentőszolgálatot, amely ennek az összegnek a feléből sem gazdálkodik, meg kiszámolhatnánk, hány inkubátort lehetne ennyi pénzből venni, de ebbe ne menjünk bele. Inkább felajánlom az MTVA egyik finanszírozójaként, hogy a tőlem származó adóbevételt a közmédia fenntartása helyett fordítsák inkább a cigányság felemelkedésének támogatására. Ennek leghatékonyabb módja nyilván az oktatás fejlesztése lehetne.

 

Miután kiderült, mi a véleményed a témáról, nem gondolod, hogy rád ragad ez a rasszista jelző, ha már ennyire hangoztatják?

– Úgy tűnik számomra, hogy mind kevesebben vevők az ilyesmire. Szerintem a kormánypárti politikusok egyre inkább bezárják magukat egy olyan szűk közegbe, ahol már nincs visszacsatolás, szinte csak a legelfogultabb híveik hisznek nekik.

 

Mit szólsz ahhoz a talán meglepőnek nevezhető jelenséghez, hogy például a Heti Válasz online felületének szerzője, vagy a Mandiner publicistája is megvédett a jobboldali politikusokkal szemben?

– Számomra ez nem akkora újdonság, hiszen az említett portálok újságíróit eddig is korrekt embernek tartottam. Nem értünk egyet egy sor dologban, tudunk jókat vitázni meg veszekedni, de a cinikus hazudozást meghagyjuk a hatalomnak. Jól esik, hogy kiálltak mellettem, köszönöm nekik!

 

Mit gondolsz a megújult közhírtévé jövőjéről? Szerinted létezik-e olyan forgatókönyv, amely mentén belátják a döntéshozók, hogy nem működik a koncepció, és felhagynak az állami hírtelevízió jelen formában való további fenntartásával?

– Valóban ez a kérdés, hogy belátják-e. Nehéz ügy, mert alighanem magánérdekek szövevényével állunk szemben. Hogy mást ne említsünk, sose volt ennyi trafikos a köztévében: ezek az emberek kegyencek, akiket nem lehet csak úgy kirúgni. Úgy tűnik, a kormány mindent erre a lapra, a közmédia átalakítására tett fel. Szerintem rá kell jönniük idővel, hogy a fegyver, ami a kezükben van, besült. Van itt pénz, paripa, fegyver, alkalmas katonák azonban – a kontraszelekció miatt – nincsenek. Viszont elvárások lennének, s ha közelebbről megnézzük a nézettségi mutatót, látható, hogy az M1 jelenleg alig ér el annyi embert önmagában, mint egy másodvonalas hírportál. A kudarc felismerése viszont felelősök megnevezésével járna – és olyat ettől a kormánytól eddig nem láttunk. Persze lehet, hogy én leszek az oka végül.

 

Beszélgetőtárs: Gégény István

 

* * *

 

Utóhang:

Tiltakozó akciót szervezett egy magánszemély a HVG székháza elé március 19-én délelőtt. A rendőrségi bejelentés szerint a szervező Tóta W. Árpád a köztévé riporterét, Orsós Róbertet ért kijelentései miatt tiltakozik. A tiltakozást sajtóinformációk alapján Benga-Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke, Lungo Drom-os képviselő szervezte. A tüntetőket a helyszínre szállító bérelt buszon a Magyar Honvédség felirat volt látható. Az Origo információi szerint a buszt üzemeltető cég napi rendszerességgel szállítja az MTVA dolgozóit.

süti beállítások módosítása